Składniki
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 4 jajka
- szklanka wody
- szczypta soli
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę z masłem i solą. Gdy zacznie wrzeć dosypać szybko przesianą mąkę i mieszać intensywnie do uzyskania gładkiej masy. Odstawić by ostygło. Następnie zmiksować dodając jajka. Używając szprycy wyciskać okręgi na kawałkach posmarowanego olejem papieru do pieczenia. Następnie smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, wkładając pączuszki papierem do góry. Po niecałej minucie zdjąć go.
Na koniec możecie przygotować jeszcze lukier by polać po wierzchu albo tak jak my użyć gotowej polewy do ciast ;)
Nie będę ukrywać, że nasze troszkę za bardzo nasiąkły oliwą ale jak na pierwszy raz wyszły naprawdę dobrze. Jak ktoś ma ochotę, to proszę śmiało częstować się ;)
Extra przepis, a pomocnica spisała się na medal :)
OdpowiedzUsuńOj tak... Dzielnie pomagała :)
UsuńJak tak sobie patrzę i czytam, to macie w domu prawdziwy Skarb :)
UsuńU nas też były :-)
OdpowiedzUsuńhttp://dzieciaki-mamy.blogspot.com/2014/02/sodkosci.html
Wiem ;) Zobaczyłam u Was i też postanowiłam zrobić.
UsuńWyglądają pysznie - zapisuję przepis ;) Aż jestem ciekawa smaku :P
OdpowiedzUsuń