czwartek, 27 lutego 2014

Pączki hiszpańskie

W przeciwieństwie do Dusi nie przepadam za zwykłymi pączkami... Czasem jakiegoś tam zjem ale ciężko mi wcisnąć go całego. Dawniej mama z okazji Tłustego Czwartku ( a czasem i bez okazji) piekła domowe pączki... albo faworki bądź moje ulubione oponki. Zawsze pomagałam Jej w tym ale sama jak do tej pory nic nie szykowałam na ten dzień. Jednak w tym roku, wspólnie z Dusią przygotowałyśmy małe co nieco. Jak zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że musimy spróbować zrobić takie hiszpańskie pączki, bo takie akurat obydwie lubimy.

Składniki
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 4 jajka
- szklanka wody
- szczypta soli
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Zagotować wodę z masłem i solą. Gdy zacznie wrzeć dosypać szybko przesianą mąkę i mieszać intensywnie do uzyskania gładkiej masy. Odstawić by ostygło. Następnie zmiksować dodając jajka. Używając szprycy wyciskać okręgi na kawałkach posmarowanego olejem papieru do pieczenia. Następnie smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, wkładając pączuszki papierem do góry. Po niecałej minucie zdjąć go.

Na koniec możecie przygotować jeszcze lukier by polać po wierzchu albo tak jak my użyć gotowej polewy do ciast ;)



Nie będę ukrywać, że nasze troszkę za bardzo nasiąkły oliwą ale jak na pierwszy raz wyszły naprawdę dobrze. Jak ktoś ma ochotę, to proszę śmiało częstować się ;)



5 komentarzy:

  1. Extra przepis, a pomocnica spisała się na medal :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak... Dzielnie pomagała :)

      Usuń
    2. Jak tak sobie patrzę i czytam, to macie w domu prawdziwy Skarb :)

      Usuń
  2. U nas też były :-)

    http://dzieciaki-mamy.blogspot.com/2014/02/sodkosci.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem ;) Zobaczyłam u Was i też postanowiłam zrobić.

      Usuń