Placki jogurtowe z truskawkami
Składniki:
• 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego
• 2 duże jajka
• 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
• 2 - 3 łyżki cukru
• 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• mała szczypta soli
• kilka truskawek
Przygotowanie:
W misce wymieszać jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać do połączenia się składników w jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione. Gdy placki podrosną włożyć w każdego placka kawałki truskawek. Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienieni.
Na końcu można je posypać np. cukrem pudrem.
Placuszki wyszły pyszne. Dusi tak posmakowały, że nie mogła wytrzymać i podjadała na bieżąco przy pudrowaniu ;). Z takiej porcji wyszło tyle, że nasza Trójka najadła się, choć gdyby było o kilka placuszków więcej to też by nam się do brzuchów zmieściły ;).
Napewno jeszcze kiedyś je usmażę :)
Super przepis, musimy spróbować w domciu :) Buziaki dla Dusi, która jak widzę dzielnie pomagała w przygotowaniu tych pysznych placuszków :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis ,nie słyszałam jeszcze o takim ;) Mniam ale smaka mam :-)
OdpowiedzUsuń