niedziela, 22 czerwca 2014

Placki jogurtowe z truskawkami

Powiem Wam szczerze, że trochę przejadły mi się już takie same świeże truskaweczki i różne koktajle dlatego miałam ochotę zrobić z nimi coś innego. Chodziło za mną jakieś ciasto ale nie mogłam się zebrać by go upiec. Przeglądając ostatnio w necie różne przepisy natrafiłam na coś, co wyglądało bardzo smakowicie a biorąc pod uwagę, że Dusia lubi wszelkiego rodzaju placuszki, racuszki itp a i my mieliśmy ochotę na coś innego na kolację to odrazu wypróbowałam przepis a Dusia z chęcią mi pomagała :) Składników potrzeba niewiele a i przyrządzenie bardzo łatwe. :)

Placki jogurtowe z truskawkami


Składniki:
• 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego
• 2 duże jajka
• 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
• 2 - 3 łyżki cukru
• 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• mała szczypta soli
• kilka truskawek


Przygotowanie:

W misce wymieszać jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać do połączenia się składników w jednolitą masę.

Rozgrzać patelnię i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione. Gdy placki podrosną włożyć w każdego placka kawałki truskawek. Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienieni.

Na końcu można je posypać np. cukrem pudrem.

 



Placuszki wyszły pyszne. Dusi tak posmakowały, że nie mogła wytrzymać i podjadała na bieżąco przy pudrowaniu ;). Z takiej porcji wyszło tyle, że nasza Trójka najadła się, choć gdyby było o kilka placuszków więcej to też by nam się do brzuchów zmieściły ;).

Napewno jeszcze kiedyś je usmażę :)

2 komentarze:

  1. Super przepis, musimy spróbować w domciu :) Buziaki dla Dusi, która jak widzę dzielnie pomagała w przygotowaniu tych pysznych placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis ,nie słyszałam jeszcze o takim ;) Mniam ale smaka mam :-)

    OdpowiedzUsuń